היי, נעים להכיר!

היי, אני לי. בת 34, נשואה לרונן ואמא של רוז וזואי. 
במשך רוב שנות חיי איירתי, עיצבתי, יצרתי, אך היצירה אצלי קיבלה משמעות חדשה כשהפכתי לאמא. כך קרה שהחיים החדשים שלי מורכבים מאמהות, עיצוב והניסיון לשלב את שניהם באופן שלא יגרע מאף תחום.

Follow Me
Instagram

על ספרים ותינוקות

אני ורוז קוראות ״מעשה בחמישה בלונים״

רוז (בת 11 חודשים) אוהבת ספרים, או אם אני אדייק- מאוד מאוד אוהבת ספרים. התחלנו להקריא לה ספרים בשלב מאוד מוקדם, אך לא זכורה לי איזו אג׳נדה או רעיון שהנחה אותנו לעשות כך, ולמעשה את הספר הראשון קיבלנו כמתנת לידה מדודה רחוקה (אגב, זה עדיין הספר הקבוע לפני השינה והיא מאוד מצפה לו – ״טיול בצבעים״ / עפרה גלברט אבני). אני לא זוכרת בדיוק מתי זה קרה, אבל בשלב מסויים הבחנתי שהיא ממש בעניין. למעשה, אם אשים מולה ספר וצעצוע, היא תזחל בהתרגשות לספר. היא לא רק אוהבת שמקריאים לה ספרים, היא אוהבת להוציא אותם מהמדף, לדפדף עמוד עמוד, להביט, לגעת בתמונות, להחזיק, להטיח ברצפה וכן, גם להכניס לפה. כמובן שאין מאושרת ממני שמבלי להתכוון היא סיגלה לעצמה חיבה מיוחדת לספרים וזאת משום שאני רואה עד כמה זה מפתח אותה. אם בהתחלה היא אחזה בו בצורה מגושמת והיום היא מוצאת לעצמה תנוחה ועוברת דף דף קדימה ואחורה ביסודיות, אם באופן בו היא מגיבה בהתאם לעלילה, אם בתנועות השפתיים שלה שעוקבות אחרינו בעת ההקראה ומנסות להוציא מילה או צליל דומה ואם במחוות ובתנועות הידיים שהיא עושה בעקבות איור מהספר (למי שמכירה בספר ״הארנב הקשיב״ יש עמוד בו מאוייר דוב כועס, רוזי מיד עושה קול מפוחד ונרתעת או מכוונת להעביר עמוד) או צליל שאני משמיעה בעת ההקראה ( היא ממש מחכה שאומר ״ופתאום…בום! טראח! מה קרה?!״ בהקראת הספר ״מעשה בחמישה בלונים).

מתוך אוסף הספרים הביתי של רוז

הקשר בין ספרים ותינוקות סיקרן אותי מאוד והחלטתי לפנות לאילונה ענבר– קלינאית תקשורת, אמא וגם מכרה שלי מהתיכון, שתשפוך קצת אור על הנושא.

אילונה ענבר- קלינאית תקשורת, אמא ומכרה שלי עוד מהתיכון

אז אילונה, הבמה שלך! ספרי קצת על עצמך!

״ שמי אילונה ואני אמא של גאיה בת ה-3. מעבר להיותי אמא בראש ובראשונה, אני גם קלינאית תקשורת התפתחותית. אני עובדת עם ילדים בגילאי שנתיים ועד תחילת בית הספר היסודי על תחומים של שפה, תקשורת, דיבור ושמיעה וכן אני מדריכה צוותים חינוכיים במעונות ומלווה קלינאיות בתחילת דרכן המקצועית.״

  • התכנסנו לשוחח קצת על ספרים ותינוקות. נושא שאני מבינה שאהוב עליך במיוחד, אני צודקת?

״ מאז ומתמיד ספרים היו יקרים לליבי. כשהתחלתי לעבוד כקלינאית תקשורת, לא הכרתי קלאסיקות ילדים ישראליות רבות מכיוון שכילדה הייתי עולה חדשה בארץ. בשנה הראשונה לעבודה המקצועית שלי נחשפתי לקלאסיקות, התאהבתי בעבודה השפתית והתקשורתית הרבה שניתן לעשות עם ילדים בכל הגילים באמצעות ספרים, והמשכתי להכיר עוד ועוד ספרים לילדים.

כשגאיה נולדה, היה ברור לי ולבן זוגי שאנחנו מתחילים להקריא לה ספרים מגיל אפס. באופן משעשע למדי, מתנת הלידה שקיבלתי ממקום העבודה שלי היתה חבילה של מספר ספרי ילדים (אותן הקלאסיקות שהכרתי בתחילת דרכי המקצועית), וכך היינו מקריאים לה סיפורים בעודה שוכבת בעריסה, על הידיים שלנו ועוד. בגיל שלושה חודשים כבר ממש ראינו את ההתרגשות שלה כשהיינו מביאים ספר- נענוע של כל ארבעת הגפיים, חיוכים וקולות של הנאה. אין אושר גדול מזה.״

  • מהם בעצם היתרונות בהקראת ספרים לתינוקות?

״ מחקרים רבים בתחומי ההתפתחות השונים הוכיחו כי להקראת ספרים לתינוקות ולילדים בכלל יתרונות משמעותיים בכל התחומים- שפה, קוגניציה, רגש, קשר הורה-ילד ועוד. כשמקריאים להם ספרים, התינוקות מתחילים לרכוש מיומנויות ראשוניות של קשב וריכוז, מתחילים לזהות מילים מוכרות, מקשרים בין המילים לתמונות, מרחיבים את ידע העולם. אבל חשוב מכל, זהו זמן איכות משותף עם ההורה. אנו עסוקים זמן רב ביום בטלפון הסלולרי, לעיתים אפילו בלי לשים לב. זמן הקראת סיפור הוא הזמן האולטימטיבי לנטוש את הטלפון ולהנות מהתקשורת עם התינוק ללא הפרעת המסכים. ״

  • מאיזה גיל היית ממליצה להתחיל להקריא לתינוק?

״ מגיל אפס כמובן. לגאיה שלי התחלתי להקריא ממש מהרגע שחזרנו הביתה מבית החולים לאחר הלידה. הייתי מנצלת רגעי ערות, גם אם קצרים, ולעיתים מספרת לה סיפורים ושרה לה תוך כדי האכלה. ניתן היה לראות איך משבוע לשבוע העניין שלה גבר, היא הביעה התרגשות ברגע שראתה סיפור מוכר והיו לנו אינטראקציות מופלאות בתוך זמן האיכות הזה. חשוב לי להביר שגם אם לא התחלתם להקריא מגיל אפס- לעולם לא מאוחר ואפשר להתחיל בכל גיל!״

  • עם איזה סוג ספרים היית מתחילה? ואיך מתקדמים?

״אני ממליצה להתחיל עם סיפורים קצרים, אשר בכל עמוד בהם כתוב משפט קצר, עם תמונות ברורות ומעשירות. 

הורים רבים אוהבים את הספרים של “מילים ראשונות”, בהם בכל עמוד תמונה ומילה. במקרה של שימוש בספרים הללו, אני ממליצה להביא חפצים מוכרים המופיעים בספר- כובע, בובה, כוס וכדומה, כך שהתינוק יוכל לקשר בין החפצים לתמונות. בנוסף, כדאי להשתמש בספרים המשלבים מספר חושים, כמו שמיעה- ספרים שמשמיעים בלחיצת כפתור קולות של חיות או כלי נגינה למשל, ומישוש- ספרים עם משטחים בעלי מרקמים שונים. בשלב מעט מאוחר יותר כדי גם לשלב ספרים עם חלונות נפתחים, וספרי פעילות שיאפשרו לילד להשתתף באופן פעיל- לרכוס רוכסן למשל. עם הזמן אנחנו נראה מהם תחומי העניין של התינוק (חשוב לזכור שהם משתנים כל הזמן), וכדאי להתאים סיפורים לכך- למשל, “מעשה בחמישה בלונים”, “ברכבת יושבת ארנבת”. 

כדאי לקרוא ברגש, באינטונציות משתנות ודרמטיות לשם העניין והשעשוע. התגובה של התינוק לדרך בה אנו מקריאים את הסיפור תגלה לנו אילו חלקים בסיפור הכי מעניינים אותו.

חשוב לשים לב ולזכור שתינוקות נהנים מחזרתיות וזקוקים לה, ולכן אוהבים להקשיב שוב ושוב לאותם הספרים, גם אם אנחנו ההורים זוכרים אותם כבר בעל פה וממש רוצים לעבור הלאה ״

התאמה לתחומי העניין של התינוק- ספרוני קריאה של הסדרה האהובה על רוז- Peppa Pig
  • האם כדאי לתת לתינוק לאחוז בספר לבד? באיזה שלב?

״ אני תמיד אומרת- ספר נועד שישתמשו בו, ולא שישמרו עליו. השמירה על הספר היא בונוס אבל זו ציפייה מופרכת לדעתי כאשר מדובר בתינוקות ופעוטות. אני ממליצה לתת לתינוק לאחוז לבד בספרים מהרגע שמצליח לעשות זאת (ספרים מקרטון קשיח יקלו עליהם באחיזה וסביר שיהרס פחות בקלות). כמובן שלא נצפה שמההתחלה התינוק יישב ויעיין בסיפור להנאתו, אבל נרצה שתהיה לו נגישות אל הספרים כך שיצליח לשלוף בקלות סיפור ולהביא אלינו. ככל הנראה, בהתחלה הוא גם יזרוק את הספר, יכה אותו ואפילו ילעס אותו! אבל לאט לאט, עם תיווך שלנו ההורים, הוא יתחיל גם לפתוח ולסגור אותו, ימשש וירגיש את הדפים, ישמיע קולות, יקשיב לקולות שלנו ולמילים תוך כדי ההקראה.״

  • כיצד ניתן להנגיש לתינוק את הספר? האם מומלץ ליצור פינת קריאה מיועדת? יש לכך חשיבות? 

״ כדאי לבחור זמן נינוח ופינה נעימה בה נוכל למקם את עצמנו, ככל הניתן, בגובה העיניים של התינוק. סיטואציה שכזו תאפשר לנו להבחין בהבעות הפנים שלו, שפת הגוף שלו ותחומי ההתעניינות שלו. בצורה כזו גם קל לנו לעודד אותו לאחוז בספר, לדפדף בו, להתחיל לאט לאט להצביע על תמונות, להשמיע קולות וליצור אינטראקציה משמעותית סביב הספר.

עם זאת, חשוב גם לאפשר לעצמנו לשנות ולזרום עם התינוק במידה והפינה המושקעת שהכנו פחות אהובה עליו והוא מעדיף להתעסק בספר דווקא באמצע הסלון…״

  • רוזי מאוד מתעניינת בספרים ולמעשה הרבה פעמים היא תעדיף ספר מאשר משחק, אבל מה עושים עם תינוק שאינו מתעניין בספר? איך ניתן להנגיש לו את הספר?

״ איזה כיף שרוזי כל כך אוהבת ספרים! פעמים רבות, תינוקות אינם מתעניינים בספרים כי הם לא קיבלו מספיק הזדמנויות לחקור אותם כראוי. מבחינתי, התעניינות של תינוק בספר היא לאו דווקא להקשיב לסיפור, אלא לקחת את הספר, לתופף עליו, לפתוח ולסגור אותו ואפילו להכניס אותו לפה. לעיתים אנחנו כל כך נלהבים מספרים ורוצים שהתינוקות יכירו את הקלאסיקות שגדלנו עליהם, שאנחנו מנסים לספר להם סיפורים ארוכים מידי שלא תואמים את ההתפתחות השפתית והקוגניטיבית שלהם.

ככלל, ההמלצה שלי עבור הורים שתינוקם לא מתעניין בספרים, הוא להנגיש לו אותם כך שיוכל לקחת ולאחוז בעצמו, לתת לו להשתמש בדרכו ולאט לאט לתווך לו את השימוש האמיתי בספר עם ציורים בולטים ומעניינים, משפטים קצרים, הנגנה חזרתית, אינטונציה מוגזמת.״

  • רונן, בעלי, גדל בבית דו- לשוני בו דיברו לרוב אנגלית וסביבתו דיברה עברית. כשרוז נולדה חשבנו על כך איך אנחנו משמרים את השפה האנגלית ואף פנינו אליך בנושא (כתבתי על הרצאת הזום שלך על דו-לשוניות בפוסט קודם). ספרי קצת על המלצותיך בנוגע לספרים בבית דו- לשוני.

״ התחום החביב עליי! במידה והבית הוא דו לשוני (דובר שתי שפות), כמובן שכדאי גם להקריא ספרים בשתי השפות. אתאר מקרה קלאסי- אמא דוברת שפה אחת ואבא דובר שפה שניה. אני ממליצה בחום לחשוף את הילד גם לספרים בכל אחת מהשפות, כאשר כל הורה שומר על השפה שלו. ספרים מעשירים את אוצר המילים  ואת ידע העולם בכל שפה וכן נותנים לנו מושגים מבחינה תרבותית שלא נרצה שהילד יפספס.״ 

  • הקלישאה של סיפור לפני השינה- האם יש חשיבות מיוחדת להקראת סיפור לפני השינה?

״ לרוב, כפי שציינתי קודם, זמן של הקראת סיפור הוא זמן נינוח, רגוע, נעים. אינני מכירה מחקרים לגבי חשיבות ההקראה לפני השינה, אך ישנה חשיבות רבה עבור כל בני האדם ותינוקות וילדים במיוחד להיכנס למצב של שינה באווירה נעימה ורגועה. זמן איכות נינוח ונעים עם ההורה לפני השינה לחלוטין יוצר אווירה מתאימה לכך. כמובן, שבמקרה של סיפור לפני השינה לא נרצה להגזים באינטונציה ובקריאה דרמטית אלא בקריאה בטון רגוע ונעים. 

ספרי קריאה המתאימים יותר כסיפור לפני השינה- רגועים ורגשיים יותר

שנתכנס לסיכומים? יאללה! אז מה למדנו על ספרים ותינוקות?

  1. להקראת ספרים לתינוקות יש חשיבות ברכישת מיומנויות ראשונות של קשב וריכוז, קישור ישיר בין מילה לתמונה, העשרת השפה והרחבת הידע על העולם, אך חשוב מכך, זהו זמן איכות משותף עם ההורה!
  2. מומלץ להקריא לתינוקות ספרים כבר מגיל אפס, אבל אף פעם לא מאוחר!
  3. כדאי לקרוא ברגש, באינטונציות משתנות ודרמטיות לשם העניין והשעשוע.
  4. התחילו עם סיפורים קצרים, כשבכל עמוד כתוב משפט קצר ולאט לאט התקדמו לספרים עם עלילה מורכבת יותר.
  5. התינוקות שלנו נהנים מחזרתיות. הקריאו לתינוק את אותו הסיפור שוב ושוב, גם אם אתם כבר זוכרים אותו בעל פה ורוצים לעבור הלאה!
  6. ״ספר נועד שישתמשו בו ולא שישמרו עליו!״ אפשרו לתינוק לחקור את הספר, גם אם זה אומר לזרוק אותו ולהכניס אותו לפה. 
  7. בחרו זמן נינוח ופינה נעימה להקראת הסיפור והביטו בתגובות התינוק תוך כדי הקראה. תוכלו ללמוד הרבה עליו ועל תחומי התעניינותו.
  8. במידה ותינוקכם לא מגלה התעניינות בהקראת ספר, צרו עבורו הזדמנויות לחקור את הספר בדרכים שונות, גם אם הן נראות לכם לא יעילות.
  9. במידה ויש דו- לשוניים (דוברי שתי שפות) בבית- הקריאו ספרים בשתי השפות!
  10. לפני השינה, בחרו בספרים רגועים ורגשיים יותר ואל תגזימו באינטונציה וקריאה דרמטית.

ניתן ליצור קשר עם אילונה ענבר- קלינאית תקשורת דרך המייל: [email protected]
או בטלפון: 054-210-6265
או בעמוד הפייסבוק של הקליניקה: https://www.facebook.com/ilonainbar

מקווה שנהניתן מהכתבה! אשמח לתגובות, שאלות ושיתופים על החוויה שלכם עם ספרים והבייביז שלכן!

אהבתם? שתפו

14 תגובות

  1. איזה כיף! בהחלט הרבה חומר למחשבה.. נראה לי שבאמת הגיע הזמן להתחיל עם סיפור לפני השינה 🙂 במיוחד כשכבר אין אצלנו בקבוק.. כל הזמן חשבתי שאולי זה מוקדם מידי, כי כמו שקראתי וישר התחברתי- ליאם לא אוהב לשמוע את הסיפור (או אותי מספרת את הסיפור..) אבל הוא כן ממש אוהב לשחק עם הספרים, להוציא ולהחזיר חזרה למדף, לפתוח, לדפדף ולעשות ערימה! אז אולי לפני השינה הוא יזרום איתי.. בכל מקרה פוסט מדהים ונושא ממש כייפי!! אהבתי!

    1. אף פעם לא מאוחר! אם תתחילי ליצור איזה מנהג שאת שמה אותו במיטה ופשוט מקריאה משהו בקול שקט לאט לאט הוא יתרגל ואפילו יחכה לזה!
      איזה כיף שאהבת!!!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי תרצי לקרוא גם על....

רשימת מתנות לגיל שנה

כמה שבועות לפני יום הולדת שנה שלה, החלה להתגבש לה רשימת מתנות יום הולדת שהכנתי למשפחה ולחברים הקרובים. מכירות את זה ששואלים אתכן מה כדאי לקנות לילד וזה תופס אתכן ממש לא מוכנות ואתן אומרת ״מה שתרצו…זה לא ממש חשוב…״ אז כמובן שהעיקר הכוונה אבל למה לא לבקש משהו שבאמת ישמש אותם? כזה שיתאים גם לאג׳נדה החינוכית שלכם וגם מתאים לשלב ההתפתחותי לתחומי העניין של הילד שלכן?! בדיוק בגלל זה הכנתי רשימת מתנות מפורטת לגיל שנה שתחסוך לכן הרבה כאב ראש, התלבטויות והוצאות מיותרות.

קרא עוד »

רשימת המתנות לגיל שלוש

כמיטב המסורת, אחרי שהכנתי רשימת מתנות עבור הבת שלי, אני מתיישבת להכין לכן רשימה מפורטת ומדויקת של מתנות והפעם עבור גיל שלוש. הרשימה מפורטת, מחולקת לקטגוריות, מתאימה לבנים ולבנות וכוללת מוצרים בתקציבים שונים, כך שכל אחת מכן תוכל למצוא את המתנה המתאימה. שיהיה במזל טוב!

קרא עוד »

המלצות לספרי תינוקות, פעוטות וילדי הגן מהוצאת אגם

אחרי שכתבתי לא מעט על חשיבותה של פינת קריאה נגישה ונוחה לילדים שלנו, הגיע הזמן שנצלול לבחירת הספרים שאנחנו מציעות לילדנו בתוכה. הרשו לי להכיר לכן את ״אגם הוצאה לאור״. מדובר בהוצאת ספרים המתמחה בספרות ילדים ונוער (אך לא רק) ומביאה לנו ספרים בעל שם עולמי שמחזקים ערכים חשובים אצל ילדים. כדי לסכם את מבצעי נובמבר באתר, שניה לפני שמסתיימים, הכנתי לכן סקירה של ספרי ההוצאה האהובים עלינו בבית המתאימים לתינוקות, פעוטות וילדי הגן.

קרא עוד »

פינת התארגנות לפעוטות

הצורך בפינת התארגנות עבור הפעוטה שלנו עלה דווקא סביב ההכנה לפרידה מחיתולים. הבנו שהיא כבר ילדה שצמאה לעצמאות וצריך לעזור לה לעזור לעצמה. בפוסט הבא תגלו למה כדאי לכן לשלב פינה שכזו בביתכן, איך לעשות את זה וכמובן תקבלו המלצות על ריהוט לרכישה עבור פינה שכזאת.

קרא עוד »

Wishlist למעצבת המקננת

אמנם מאוחר מהצפוי, אבל התחלתי לקנן! היתרון בילד שני אצלי מתבטא בבחירות יותר מתונות ומדוייקות במקום ההיסטריה של ללכת ולקנות הכל שהיתה בילדה הראשונה. איגדתי עבורכן את הרשימה שלי. לא מדובר במוצרים הכרחיים , אלא במוצרים שישדרגו את הסטייל של הבית ויעשו קצת פאן בלילות חסרי שינה וימים מלאי פליטות וחיתולים.

קרא עוד »

6 דרכים לצביעת קירות
בחדרי הילדים

בין אם מדובר בחדר משחקים, או בחדר השינה, אין כמו זריקת צבע שתוסיף לאווירה. קיים מגוון כל כך רחב של גוונים היום בשוק, שקל מאוד ללכת לאיבוד בו, וזה ממש לא נגמר כאן. לצבוע את כל הקירות? חצי חצי? אולי איזה פרינט חמוד?! אינספור אפשרויות. הפוסט הבא יעשה לכן קצת סדר ויתן לכן לא מעט רעיונות. הכנתי עבורכן מקבץ דרכים לצביעת הקירות בחדרי הילדים, מהטרנדי ביותר ועד הקלאסי שלעולם לא נמאס.

קרא עוד »

עבודה היא דווקא כן משחק ילדים

השילוב של חדר משחקים וחדר עבודה הוא צורך שעלה בתקופת הקורונה, כשרובנו עברנו לעבודה מהבית. אמנם זהו שילוב שאינו מובן מאליו, אך מסתבר כמוצלח מאוד. הוא מאפשר לנו צפיה על הפעוטות שלנו בזמן משחק וכן מאפשר לנו לגנוב פה ושם הפסקות לטובת משחק משותף. יחד עם זאת, כדי שהחלל הזה יהיה מקום שגם נעים לעבוד בו וגם לשחק בו, כדאי לתכנן ולעצב אותו בחכמה.

קרא עוד »